En bild på appen Google PayDen nya mobila betallösningen Google Pay fungerar endast för dig med en Android-telefon. Foto: Allmy / Shutterstock.com

Tips & råd

Google Pay har lanserats i Sverige vilket gör det möjligt för dig med en Android-telefon att genomföra köp med mobilen. För att kunna använda tjänsten krävs förutom en Android-telefon även att du är kund hos Nordea eller Länsförsäkringar.

På den svenska marknaden har Swish länge dominerat när det kommer till mobila betallösningar. Nu har Google tagit upp kampen mot företaget med sin nya tjänst Google Pay. Den mobila betallösningen kan endast användas av dig med en Androidtelefon med Android 5 eller senare.

Med Google Pay kan du betala med din telefon direkt i butik eller på nätet. Använder du tjänsten i butik krävs det dock att butiken har en betalterminal med stöd för kontantlösa betalningar. Att komma i gång med Google Pay är enkelt men det fungerar inte för alla.

Tjänsten fungerar bara för dig som är kund hos Nordea eller Länsförsäkringar

För att kunna ansluta dig till Google Pay måste du vara kund hos antingen Nordea eller Länsförsäkringar. Det är nämligen bara de bankerna i Sverige som tjänsten är ansluten till i dagsläget.

Danske Bank har gått ut med ett pressmeddelande där man skriver att Google Pay även ska fungera för deras kunder. Enligt Google har dock inte banken anslutit sig till tjänsten.

Ladda ned appen i Google Play och registrera ditt betalkort

Google Pay-appen laddas ned från Google appbutik. Därefter måste du lägga till kortet du vill betala med. Har du kortet anslutet för appköp i Google Play finns kortuppgifterna redan registrerade.

När du sedan vill betala med mobilen i en butik låser du bara upp telefonen och håller den över kortterminalen. När en blå symbol dyker upp är köpet genomfört. Du behöver aldrig starta upp appen Google Pay för att ett köp ska genomföras.

För webbköp måste du som användare använda dig av Google Chrome som webbläsare.